Захарен памук |
Когато настъпи сезона на панаирите човек се сеща за няколко неща: бира, кебапчета, блъскащи колички, въртележки, тараби и захарен памук!
Това сладко и лепкаво изкушение се продава от много години по панаирите, но знаем ли кой го е измислил?
Първо трябва да се спомене, че много хора биха казали, че е нездравословно, но имайки впредвид нещата, които се продават по панаирите, трябва да се отбележи, че това е най-здравословното и ниско калорично. Един захарен памук има средно 105 калории!
Ще ви прозвучи много странно, но човекът, който е открил захарният памук е бил зъболекар. Уилям Морисън с помощта на конфекционера Джон Вартън са създали и патентовали през 1897г "електрическа машина за сладки".
Съвременните машини за захарен памук работят на принципа на машината, създадена от двамата: нагревател разтапя захарта до сироп, а центробежната сила кара този сироп да минава през малки отвори и от там излиза под формата на нишки. Реално захарта няма как да се кристализира, а вместо това приема тази форма, която дефакто е стъкло, направено от захар.
За първи път Морисън и Вартън изкарват машината на панаир през 1902г. От 20 хиляди регистрирани посетителя, те са продали 68 хиляди захарни памука.
Източник
Източник
Няма коментари:
Публикуване на коментар