Глухарчето е вид цвете, което е широко разпространено по света. Всички го познаваме като упорито цвете, което расте в градината ни. Но знаем ли какви полезни свойства всъщност притежава? Ето някои от тях:
• Имат хранителна стойност близка на зеленчуците, които консумираме: от корена до цветето са богати на витамини, минерали и фибри.
• Богати са на антиоксоданти: бета картел и полифеноли, които предпазват клетките от свободните радикали и намаляват оксидативния стрес.
• Имат противовъзпалително действие: възпалението е реакция на организма при дадено заболяване. Открити са вещества в глухарчетата, които намаляват възпалението и подобряват състоянието на организма.
• Намаляват кръвната захар: наличието на цикорова и хомогенна киселина в глухарчетата са две биоактивни съатавки. Намират се във всички части на цветето и могат да помогнат за намаляването на кръвната захар.
• Намалява холестерола: съдържанието на някои вещества води до намаляване на холестерола и редуциране на сърдечно-съдовите заболявания.
• Намаляване на кръвното налягане: не е напълно доказано, но се знае, че има диуретично действие, което води до изхвърляне на излишната вода от организма и от там до намаляване на кръвното налягане.
• Имат защитен ефект върху черния дроб.
• Помагат за намаляване на теглото: увеличават въглехидратния метаболизъм и намаляват абсорбцията на мазнини.
• Имат антиканцерогенно действие: някои изследвания са показали, че корените на глухарчетата намаляват растежа на раковите клетки.
• Засилват метаболизма и помагат при запек.
• Имат антимикробни и противовирусни свойства, като по тозо начин помагат на имунната система.
• Помагат при кожни проблеми: акне, състаряване и слънчеви изгаряния.
Приложенията на глухарчетата са много в медицината. Глухарчетата могат да се приемат в суров или опечен вид, а корените могат да се сушат и да се консумират под формата на чай.
Източник
Източник
Няма коментари:
Публикуване на коментар