вторник, 14 януари 2020 г.

7 Ползи от пробиотици

Пробиотиците представляват живи микроорганизми, които могат да се консумират чрез ферментирали храни или хранителни добавки. В резултат от много проучвания е установено, че пробиотиците влияят положително на здравето на човека. Ето и някои ползи от приема на пробиотици:

1) Пробиотиците помагат за баланса на чревната микрофлора, което означава, че увеличават броя на полезните бактерии и по този начин намалят вредните бактерии, които населяват червата.

2) Пробиотиците помагат при лечението на диария. Както споменах в т.1, те изместват вредните бактерии от червата и помагат за по-бързото възстановяваме на организма.

3) Известно е, че някои пробиотици влияят и на психичното здраве. При 15 проучвания, направени върху хора,  е установено, че при приема на щамове на Lactobacillus и Bifidobacterium за период от 1-2 месеца, се подобряват състояния на паника, депресия, обсесивно-компулсивни разтройства и се подобрява паметта.

4) Някои щамове пробиотици могат да подпомогнат поддържането на добро здраве на сърцето като намаляват лошият холестерол в организма.

5) Пробиотиците могат да намалят интензивността на някои алергии и екземи. Установили са, че когато хранят деца с пробиотично мляко, екземите им намаляват, и при прием на пробиотици по време на бременност намалява риска от алергии на децата с до 80%. Доказателствата за тези твърдения обаче все още не са достатъчни.

6) Подобряват имунитета. Проучване, направено на 570 деца, установило, че при приема на пробиотици с щамове на Lactobacillus, вероятността за разболяване от респираторни заболявания е намален със 17%.

7) Помагат за отслабване и намаляване на коремните мазнини като предотвратяват абсорбцията на мазнините в червата. Пробиотиците също дават чувство за ситост, което ви кара да горите повече калории и да трупате по-малко мазнини.

Пробиотиците може да си набавяте от пробиотични млека, кисело мляко, ферментирал храни (като кисело зеле) или капсули, които да си закупите от аптеки и дрогерии.
Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар