петък, 24 януари 2020 г.

Какво знаем за картофите?


Източник
Картофите са подпочвени растения, които растат на корените на картофеното растение, наречено Solanum tuberosum. Отглеждат се в цял свят, като в Европа са внесени през 16 век.

Главно се консумират варени, печени или пържени като в повечето случаи се ядат като гарнитура. 

Печените небелени картофи са източник на витамини и минерали като витамин С и калий.

Главно се състоят от въглехидрати, вода, протеин, но не и мазнини. 
Хранителните вещества в 100гр сварени картофи са:

• Въглехидрати 77
Захари 0,9гр
Протеин 1.9гр
Вода 77%
Фибри 1.8гр

Въглехидрати
Голяма част от картофите (66-90%) са съставени от въглехидрати под формата на нишесте. 
Също така съдържат прости захари като захароза, глюкоза и фруктоза. 
Картофите са с висок гликемичен индекс (ГИ), което ги прави неподходящи за диабетиците. ГИ е показател за повишението на кръвната захар след хранене. 

Фибри
Макар, че не са с голямо съдържание на фибри, картофите могат да осигурят необходимото количество за човека при редовен прием.
Най-голямо количество има в обвивката (1-2%). Фибрите в картофите са пектин,  целулоза и хемицелулоза. 

Протеин
Съдържанието на протеин в картофите е ниско: 1-1.5% при пресните и 8-9% е сухото съдържание. Ако трябва да се сравни с царевицата, ориза и пшеницата, картофите имат най-малко количество протеин. Основният протеин в картофите е наречен пататин, който е алерген и може да предизвика алергични реакции при някои хора.

Витамини и минерали
Картофите са  богати на калий и витамин С. Когато се сготвят, количеството на полезните вещества намалява, но ако се готвят небелени, то повечето се запазват. 
• Калий - съдържа се в големи количества в облеклата. Калият е полезен за сърцето.
• Витамин С - голяма част от него се унищожава при готвенето, но ако се готвят небелени се запазва малка част. 
• Витамин В6 - това е витамина, който участва във формирането на червените кръвни клетки и се съдържа в почти всички храни, които консумираме.

Други съставки са хлорогенна киселина, катехини, лутеин и глюкоалкалоиди, които са източници на антиоксиданти. 

Като заключение можем да кажем, че картофите са здравословна храна, стига да се консумират сготвени сварени или печени. Пържените картофи са много вредни - водят до напълняване и диабет. Това е така, защото за приготвянето им се използва мазнина и се пекат при много висока температура.
Източник



Няма коментари:

Публикуване на коментар